Temel Bilgi Teknolojileri-1

Herkese merhaba sevgili  okurlarım,

Bugün sizlere bahsetmek istediğim konu Temel Bilgi Teknolojileri. Bunu bir seri olarak devam ettirmeyi düşünüyorum. Umarım ki işinize yarayabilecek konulara değinebilirim. Hemen başlayalım…

Bu konu ile alakalı olan ve bu yazının sonraki konularını sayfanın alt tarafında bulunan önceki veya sonra gönderi linklerini kullanarak daha önceki yazılarıma bakarak bilgi sahibi olabilirsiniz.

Bu bölümde şunları öğreneceksiniz :

  • Bilgisayara Giriş
  • Bilgisayarın Kullanım Alanları

Bilgisayara Giriş

İçinde bulunduğumuz yüzyılın beraberinde getirdiği çok hızlı bilimsel, teknolojik, ticari ve sosyal faaliyetlerin yoğunluğu bilgisayarların kullanılmasını kaçınılmaz hale getirmiştir.Bu derste bilgisayarlar, veri işleme, bilgisayarların karakteristik özellikleri, bilgisayarların günümüze kadar evrimi, bilgisayar nesilleri, bilgisayar türleri hakkında bilgi verilecektir.

Bilgisayar Kavramı

Bilgisayar (computer) terimi, kelime anlamı olarak bilgi işlemek veya hesaplayıp sonuç almak anlamına gelen
“computing” kelimesinden türemiştir. Anlamda bozulma olmaksızın Türkçeye çeviri yapmamız gerekirse ortaya
bilgisayar yerine “bilgi işleyici” gibi bir terim çıkmaktadır. Ancak şu veya bu sebeplerden ötürü yıllardır süregelen bir
alışkanlık bizlere bu karmaşık elektronik cihazların tümüne birden bilgisayar demeyi öğretmiştir.

Bilgisayar Nedir?

Bilgisayar, kullanıcının girdiği verileri alan (sayılar, harfler, semboller, ses sinyalleri veya bunların karışımı) bu verileri kullanıcının isteğine göre işleyebilen, veriler üzerinde aritmetik ve mantıksal işlemler yaparak, yaptığı işlemlerin sonucunu karşılaştırabilen, saklayabilen, paylaşabilen ve istenildiğinde kullanıcılara oluşturduğu kullanılabilir bilgiyi sunabilen karmaşık elektronik ve mekanik bir makinedir.

Bilgisayarın Kullanım Alanları

Bilgi ve teknoloji çağı olarak adlandırılan yaşadığımız yüzyılda bilgisayarlar, hayatımızın her safhasında yer bulmakta ve hemen hemen her alanda kullanılmaktadır. Günümüzde bilgisayarların kullanıldığı bazı alanları kısaca bu bölümde ele alacağız.

Eğitim alanında;

Bilgisayar derslerinde ve diğer derslerde yardımcı olarak kullanılmaktadır. Ayrıca öğrenci kayıt işlemleri (e-okul, öğrenci bilgi sistemi vb.) resmi yazışmalar, sınav hizmetleri, ölçme ve değerlendirme hizmetleri vb. çalışmalarda kullanılabilmektedir.

Bankacılık ve finans alanında;

Bir merkezde oluşturulan veri tabanı aracılıyla tüm bankalar arasındaki iletişimi sağlama amacı ile kullanılmaktadır. Bilgisayarlar ile ATM’lerle para çekilebilmekte ve bankacılık işlemleri yapılabilmektedir. Ayrıca son yıllarda yaygınlaşan internet bankacılığı hizmetlerinde de bilgisayarlar kullanılmaktadır.

Bilimsel araştırmalar alanında;

Uzay, matematik, kimya, fizik, biyoloji gibi bilim dallarında yapılan deney ya da işlemlerin kontrolü bilgisayarla yapılabilmektedir. Ayrıca yapılan araştırmalarda elde edilen verilerin analizi Excel, Access, SPSS, AMOS, NVIVO, Maxqda vb. programlarla bilgisayar ortamında gerçekleştirilmektedir.

Ticari alanda;

Şirket ve firmalarda müşterilerle ilgili işlemleri, muhasebe ve stok kontrolleri bilgisayarla yapılabilmektedir.

Tıp alanında;

Birçok tanı ve tedavilerde bilgisayardan yararlanılmaktadır.

Yayıncılık alanında;

Dergi, gazete, kitap, poster ve broşür gibi belgeler çeşitli yazılımlarla (word, coreldraw, freehand, vb.) bilgisayar ortamında hazırlanabilmektedir.

Askeri alanda;

Bilgisayarlar eğitim ve kontrol amaçlı kullanılabilmektedir. Füze ve askeri uyduların kontrolü de bilgisayarla yapılabilmektedir.

Mühendislik ve mimari alanlarda;

Tasarım, çizim ve  programlama gibi işlemlerde bilgisayarlardan yararlanılmaktadır.

Alışveriş alanında;

Online alışveriş siteleri ile yüzlerce km uzaklıkta merkezi bulunan ya da ülkemizde bulunmayan bir ürüne dahi kolaylıkla ulaşabiliyoruz.

Telekomünikasyon alanında;

Mobil telefonlar ile birlikte artık ortamdan bağımsız şekilde artık sevdiklerimizle rahatlıkla iletişim kurabiliyor, işlerimizi telefon ile halledebiliyoruz. Bilgisayarların kullanıldığı bu alanlar çoğaltılabilir. Artık günümüzde bilgisayarlar, yaşantımızın her alanında yaygın bir şekilde kullanılmaktadır

Umarım faydalı olmuştur.

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir