Temel Bilgi Teknolojileri-3

Herkese merhaba sevgili  okurlarım,

Bugün sizlere bahsetmek istediğim konu Temel Bilgi Teknolojileri. Bunu bir seri olarak devam ettirmeyi düşünüyorum. Bu yazımda serimin üçüncü yazısı olacak. Umarım ki işinize yarayabilecek konulara değinebilirim. Hemen başlayalım…

Bu konu ile alakalı olan ve bu yazının önceki konularını sayfanın alt tarafında bulunan önceki veya sonra gönderi linklerini kullanarak daha önceki yazılarıma bakarak bilgi sahibi olabilirsiniz.

Bu bölümde şunları öğreneceksiniz :

  • Bilgisayarların Karakteristik Özellikleri

Bilgisayarların Karakteristik Özellikleri

Bilgisayar denildiği zaman aklımıza üç temel unsur gelmelidir:
-Donanım bileşenleri
-İşletim sistemi
-Programlar
Bu bölümde her bilgisayarda mevcut bu bileşenler kısaca ele alınacaktır.

Donanım Bileşenleri:

Bir bilgisayarın bünyesinde barındırdığı işlemci(ler), bellek modülleri, sabit diskler, anakart, ekran kartı, bilgisayar ekranı, ses kartı, klavye, fare gibi her birinin kendine özgü görevleri bulunan ve değişik donanım üreticileri tarafından geliştirilmekte olan tüm bileşenler bilgisayarınızın donanımını oluşturmaktadır. Bunlara ek olarak bilgisayarın doğrudan bir parçası olmayan ancak ayrı düşünmenin neredeyse imkânsız olduğu harici donanım bileşenleri de bu gruba girerler. Bunlar arasında yazıcılar, teknik çiziciler (plotter), multimedya kart okuyucuları gibi donanım birimleri yer alır.

 

 

İşletim Sistemi:

Bilgisayarınızdaki donanım kaynaklarını kullanarak, üzerinde insanlar tarafından yazılmış ve onların işlerini  kolaylaştıracak uygulamaların çalışmasını sağlayan, ayrıca bilgilerin depolanması işlemlerini takip eden karmaşık
bir yazılım platformu olarak işletim sistemleri bilgisayarınızın vazgeçilmez bileşenidir. Günümüzde yaygın olarak Microsoft Windows işletim sistemleri kullanılmaktadır. Ayrıca Unix ve Linux işletim sistemlerinin yanı sıra Appl Macintosh bilgisayarlar için de Mac OS işletim sistemi bulunmaktadır.

Programlar:

İşletim sistemine kendisini tanıttıktan sonra bilgisayarın donanımsal kaynaklarına erişerek geliştirilme amaçlarına uygun işlemleri yerine getiren uygulamalardır. Microsoft Office, Photoshop, C, C++, C#, Java, Python, Fortran, Visual Basic ve diğer programlama dilleriyle yazılımlar geliştirilebilmektedir. En çok kullanılan programlar kelime işlemciler (örneğin Microsoft Word, OpenOffice Writer), elektronik posta (e-mail) gönderme ve alma programları (Thunderbird, Outlook Express), veritabanı yazılımları (Microsoft SQL Server, Oracle Database ve benzeri), sabit ve hareketli grafik oluşturma programları, video düzenleme uygulamaları, teknik çizim programları, oyunlar ve sohbet (chat) programları olarak sıralanabilir.

Umarım faydalı olmuştur.

Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir