İçindekiler
İşletmeler, daha verimli çalışmalarına ve daha büyük karları daha hızlı elde etmelerine yardımcı olmak için sürekli olarak dijital çözümler arıyor. Ve bu gündemi daha da ileriye taşıyabilecek duydukları veya duymadıkları yaygın bir terim de açık kaynaklı yazılımdır. Bu makalede, açık kaynaklı yazılımın ne olduğunu öğrenecek ve en gerekli türlere aşina olacaksınız. Dahası, 2021’in en iyi açık kaynaklı yazılım örneklerini de keşfedeceğiz.
Açık kaynak terimi, 1990’ların sonunda The Open Source Initiative (OSI) tarafından tanıtıldı.
Bu tür yazılım çözümleri her zaman aynı sorunları çözmez. Aslında, çoğu açık kaynaklı yazılım, farklı niş çözümlere yöneliktir.
Ancak, genel halk tarafından erişilebilir olduğu için, elde edilmesi ve dijital çözümlere dahil edilmesi genellikle çok kolaydır.
Şimdi, açık kaynak yazılımın kullanımı ücretsiz olduğu için, herkesin onu kullanabileceği anlamına gelmediğini hatırlamak önemlidir. Açık kaynaklı yazılım, mevcut olan kod satırlarını (ve varyasyonlarını) ifade eder.
Bu nedenle, bu yazılımın türüne bağlı olarak, bu kodu incelemek, yazılımı spesifikasyonlarınıza göre özelleştirmek ve mevcut işlemlerinize entegre etmek için muhtemelen kalifiye bir yazılım geliştiricisine ihtiyacınız olacak.
Açık Kaynak Yazılım ve Ücretsiz Kaynak Yazılım
Çoğu zaman ücretsiz kaynaklı yazılım, açık kaynaklı yazılımla eşanlamlı olarak kullanılır.
Benzer olmasına rağmen, bu ikisi farklı yazılım türleridir.
Her ikisi de benzer lisanslar sunar ancak farklı ideolojileri paylaşır.
Richard Stallman, 1980’lerde özgür kaynak yazılım kavramını tanıttı. Temel amacı, tüm kullanıcıların bu yazılımı çalıştırma, kopyalama, paylaşma, inceleme, değiştirme ve geliştirme hakkına sahip olmasıdır.
Açık kaynaklı yazılım ise 1990’ların sonlarında bir grup birey tarafından ücretsiz kaynak yazılımın sınırlamalarına tepki olarak tanıtıldı.
Sundukları temel fark, vurguyu özgürlükten güvenliğe değiştirmeleriydi. Ayrıca şeffaflık ve maliyet tasarrufu gibi başka pragmatik faydalar da getirdiler.
Tüm ücretsiz kaynaklı yazılımlar, açık kaynaklı yazılım olarak nitelendirilebilir. Ancak, tüm açık kaynaklı yazılımlar ücretsiz olamaz.
Örneğin, Open Watcom, lisansı değiştirilemeyen ve özel olarak kullanılamayan entegre bir geliştirme ortamıdır.
2021’in En İyi 10 Açık Kaynak Yazılım Örneği
Mozilla Firefox
Mozilla Firefox, özelleştirilebilir bir internet tarayıcısı ve ücretsiz bir açık kaynaklı yazılımdır. Tek bir fare tıklamasıyla erişilebilen binlerce eklenti sunar.
Platform, dünya çapındaki tarayıcı pazar payının% 3.98’ini elinde tutuyor ve Android, iOS, Windows ve Linux için mevcut.
CNET’e göre Mozilla, teknoloji endüstrisini yeniden şekillendirdi ve sosyal ağların ve işletim sistemlerinin çalışma şeklini değiştiren açık kaynaklı yazılımların alevlerini körükledi.
LibreOffice
LibreOffice, sunumlar, belgeler, hesap tabloları ve veritabanları sunan eksiksiz bir ofis paketidir.
Fiyatlandırma modeli nedeniyle herkes tarafından erişilemeyen Microsoft Office’in aksine, LibreOffice tamamen ücretsizdir.
Desteklemek için, kullanıcıları indirdiklerinde bağış yapabilir. Yani, büyük bir katılımcı topluluğu var.
Mac, Linux ve Windows için mevcuttur ve ayrıca canlı bir sohbete ve yardım ararken dönebileceğiniz bir foruma sahiptir.
GIMP
Bahsetmeye değer en iyi açık yazılım kaynağı örneklerinden bir diğeri de fotoğraf düzenleme aracı GIMP’dir.
Çeşitli filtreler ve efektler dahil olmak üzere piyasadaki bazı pahalı araçlar gibi benzer özellikler sunar ve yine de ücretsizdir.
GIMP, Windows ve Linux dahil olmak üzere farklı platformlarda mevcuttur ve farklı 3B taraf eklentileri ve özelleştirme seçeneklerine sahiptir.
Pek çok illüstratör, grafik tasarımcı ve fotoğrafçı, resimlerini ve çalışmalarını geliştirmek için kullanıyor.
VLC Media Player
VLC Media Player, ücretsiz olarak kullanabileceğiniz en popüler açık kaynaklı yazılım örneklerinden biridir.
Bu multimedya oynatıcı video, medya ve ses dosyaları için kullanılır ve diskleri, web kameralarını, akışları ve cihazları oynatır. Kullanıcıların çoğu, podcast yayınlamak için de kullanıyor.
Ses ve video dosyalarınızı belirli bir donanım yapılandırması için optimize etmenize olanak tanır ve ayrıca özelleştirilmiş tasarımlar oluşturmanıza olanak tanıyan çok sayıda uzantı ve dış görünüm sunar.
Dahası, Android, Mac OS X, Linux, Windows, iOS ve daha fazlası gibi farklı platformlarda çalışır.
Linux
Bir Stack Overflow anketine göre, geliştiricilerin% 83,1’i Linux’un en çok aranan platform olduğunu iddia etti.
Linux, piyasadaki en kullanıcı dostu açık kaynaklı yazılımlardan biridir. En çok Android cihazlarda ve masaüstü bilgisayarlarda kullanılır.
Bu işletim sistemini diğerlerinden farklı kılan, hiçbir maliyeti olmaması ve inanılmaz derecede özelleştirilebilir olmasıdır.
Çoğu şirket, son derece güvenli olduğu ve mükemmel topluluk desteği sunduğu için de bunu seçiyor.
Blender
Blender, 2021’in en iyi açık kaynaklı yazılım örneklerinden bir diğeridir.
Hareket izleme, simülasyon, animasyon, video düzenleme, oluşturma, modelleme ve çok daha fazlasını destekleyen bir 3D grafik ve animasyon aracıdır.
Ayrıca, gerçek zamanlı bakış açısı ön görüntüleme, çoklu çözünürlük ve Düzlemsel izleme ve Tripod çözücüler için destek gibi bir dizi modelleme aracı ve özelliği sunar.
GNU Derleyici Koleksiyonu
GNU Derleyici Koleksiyonu, C, C ++, Ada, Fortran ve diğer programlama dillerinde yazılım geliştirme için bir derleme araçları koleksiyonudur.
Düzenli olarak yüksek kaliteli yayınlar sağlar ve yerel ve çapraz hedeflerle çalışır.
Sunduğu kaynaklar, haftalık anlık görüntülerin yanı sıra SVN aracılığıyla ücretsiz olarak kullanılabilir.
Python
Python, özel yazılım geliştiricileri tarafından kullanılan yaygın programlama ve komut dosyası dilidir.
IEEE’ye göre 2019’daki en popüler dil oldu. Son yıllarda hızla büyüyen makine öğrenimi alanı nedeniyle birçok yeni kullanıcı çekiyor.
Ayrıca kullanımı kolaydır, bu yüzden geliştiricilerin çoğu bu açık kaynaklı yazılımı da seçmektedir.
PHP
2021’in en iyi açık kaynaklı yazılım örneklerinden bahsederken PHP’yi kaçırmamalıyız.
Web siteleri ve diğer dijital platformlar oluşturmak için kullanılan bir yazılım geliştirme dilidir.
Hızlı ve esnektir ve Slack ve Spotify dahil olmak üzere dünyanın dört bir yanındaki en popüler web sitelerinden bazılarına güç sağlar.
Shotcut
Shotcut, ses ve web kamerası yakalama, renk, metin, gürültü ve sayaç üreteçleri, popüler görüntü formatlarını destekleme, EDL dışa aktarma ve çok daha fazlasını içeren güçlü özellikler sunan bir video düzenleyicidir.
Ses ve video dosyalarınızı düzenlemek için harika bir araçtır ve Windows, macOS ve Linux için mevcuttur.
Web sitesinde, bu ücretsiz açık kaynaklı yazılımın nasıl kullanılacağına dair harika kaynaklar ve eğitimler de bulabilirsiniz.