İçindekiler
Herkese merhaba sevgili okurlarım,
Bugün sizlere bahsetmek istediğim konu Temel Bilgi Teknolojileri. Bunu bir seri olarak devam ettirmeyi düşünüyorum. Bu yazımda serimin ikinci yazısı olacak. Umarım ki işinize yarayabilecek konulara değinebilirim. Hemen başlayalım…
Bu konu ile alakalı olan ve bu yazının önceki konularını sayfanın alt tarafında bulunan önceki veya sonra gönderi linklerini kullanarak daha önceki yazılarıma bakarak bilgi sahibi olabilirsiniz.
Bu bölümde şunları öğreneceksiniz :
- Veri İşleme
- Bilgisayarlarda Bilgi Gösterimi
Veri İşleme
Veri işleme, bilgisayarın kendisi tarafından ve kullanıcıdan bağımsız olarak gerçekleştirilmektedir. En temel tanımıyla, kullanıcı tarafından gönderilen bilgilerin istenen sonuçları verecek biçimde işlenmesi sürecidir. Örneğin, klavyenizde “A” tuşuna basmanız durumunda bir elektrik sinyali oluşturulması ve bu sinyal bilgisayara ulaştıktan sonra hangi harfin ekrana yansıtılacağının belirlenmesi ile birlikte harfin ekrana yansıtma işlemi veri işleme sürecine örnektir.
Bilgisayarlarda Bilgi Gösterimi
Günlük hayatta onlu sayı sistemi kullanılmaktadır. Bu, muhtemelen 10 tane parmağımız olmasına bağlıdır. Onlu sayı
sistemindeki bütün sayılar, “0” ile “9” arasındaki on farklı sembolle ifade edildiğinden bu isim verilmektedir. Eğer 23
parmağımız olsaydı ve 23 değişik sembolle ifade edilen bir sayı sistemi kullanılsaydı, bunun adı da yirmi üçlü sayı sistemi olurdu.
Bilgisayar ise elektronik aygıttır. Çalışma sisteminin temelini bir devrede elektrik olup olmamasını algılamak oluşturur. Bu da ya var, ya yok anlamında “0” ve “1” ile temsil edilebilir. Yani iki farklı sembolle ifade edilen bir sayı sistemini algılayabilirler. Dolayısıyla bilgisayarlar yapı itibariyle ikili sayı sistemini kullanmak zorundadırlar. Kullanıcı onlu sayı sistemini kullanarak bilgisayarda işlem yaptığını sansa bile, bilgisayar önce bunu ikili sisteme çevirir, işlemi yapar, sonra tekrar onlu sisteme çevirerek sonucu bildirir. Çevirme işlemlerini de yine ikili sisteme göre yürütür
Bit, Bayt, Karakter
İkili sayı sistemini oluşturan bu sembollerin (0 ve 1) her birimine Bit (Binary Digit) adı verilir.
Bit, bilgisayardaki en küçük bilgi birimdir. Sekiz sembol (Bit)’den meydana gelen sözcüğe (veya karaktere) Bayt adı verilir. Her Bayt, sayısal ve alfabetik karakterlerin gösteriminde kullanılır. Sistemde her sembole karşılık gelecek şekilde ikili sayı mevcuttur (0,1). Bu sisteme İkili Sistem adı verilir.
Bir bilgisayardaki en küçük bilgi (veri) parçacığına Bit adı verilir. 1 Bayt, 10110011 gibi sekiz karakterden oluşur.
Her bir en küçük bilgi parçası bir Bit’tir ve 8 Bit de bir karakter, yani bir Bayt eder.