Detaylı Moodle Kurulumu (Resimli)

Herkese merhabalar, bu yazımda sizlere COVİD 19 pandemisiyle sebebiyle eğitimin tamamen dijital ortamlara dönmesiyle birlikte değeri artan LMS sistemininin kurulumundan bahsedeceğim.

Neden MOODLE?

Moodle, Modüler Nesne Yönelimli Dinamik Öğrenme Ortamı anlamına gelir. 2002 yılında Martin Dougiamas tarafından kurulan ve geliştirilen Moodle, eğitimcilere, yöneticilere ve öğrencilere kişiselleştirilmiş öğrenim ortamları oluşturmak ve sunmak için açık, sağlam, güvenli ve ücretsiz bir platform sağlamak üzere tasarlanmıştır. Moodle, dünya çapında çok çeşitli kurum ve kuruluşlar için öğrenme ve eğitim ihtiyaçlarını destekleyen, kullanıcı dostu bir Öğrenim Yönetim Sistemidir (LMS).

Dünyada MOODLE?

Bugün Moodle, dünya çapında 150 milyondan fazla öğrenciyi destekleyen 100.000’den fazla kayıtlı uygulama ile dünyada en yaygın kullanılan Öğrenme Yönetim Sistemidir. Moodle’ın açık kaynak projesi, Avustralya’nın Perth kentinde bir merkez ofisi ve dünyanın dört bir yanındaki uydu ofisleri bulunan Moodle HQ’daki özel bir ekip tarafından yönetilmektedir. Moodle’ın modüler yapısı ve doğal esnekliği, onu her boyuttaki hem akademik hem de kurumsal düzeydeki uygulamalar için ideal bir platform haline getirir.

10 ADIMDA MOODLE KURULUMU

Genel olarak yazımızda ki ana başlıklar;

  • Moodle sitesinden stabil sürüm indirilir
  • Subdomaine veya domaininize ftp veya panelden yüklenir
  • Bir veritabanı açılır ve bağlantı işlemleri yapılır.

İlk olarak..

Moodle indirme adresinden  güncel tarih ile (11/2020)  stabil sürüm 3.10+ . Bu .zip dosyasını bilgisayarınıza indirin.

Daha sonra yapacağımız işlemler genellikle sunucu tarafından olacağından dolayı sunucu panelimize giriş yapıyoruz.

Kullanmış olduğum Hosting firması İlgi Host, ve kullanılan panel, PleskPanel. Burada yapacağımız işlemler,

  • Subdomain açma
  • İlgili dosyaların yüklenmesi ve kurulması
  • Veritabanı açılması ve bağlantı ayarları yapılması

Panellerde Subdomain Açma 

Panellerin genel olarak arayüzleri birbirinden bağımsızdır ancak yapılan genel olarak aynı başlık altında birleşir. Plesk Panel harici başka bir panel kullanmanız halinde yapacağımız işlemler yeri üç aşağı beş yukarı aynı yerdedir. Bu yüzden endişe duymanız gerekmemektedir.

Öncelikle resimlerde de gösterildiği gibi ADD DOMAIN’ e tıklayın

Akabinde subdomaininize bir isim verin ve kaydedin.

 

Bu işlem yaklaşık 30 saniye sürecek ve subdomaininizi açmış olacaksınız. Bundan sonra yapacaklarımız, panelden Dosya Yöneticisi’ ne( File Manager) girip, MOODLE sitesinden indirdiğimiz .zip dosyasını buraya yüklemek.

İlgili dosyaların yüklenmesi ve kurulması

 

Dosya yönetimine girdiğimizde bizi karşılayan ekranda, bulunan dosyaları silip, Moodle sitesinden indirilen .zip dosyasını yükleyip paket halinden açmak (Extract Files). Burada internet hızınıza bağlı olarak bu adımı tamamlamanız 10 dakika sürebilir. Bu adım bittiğinde görüntünün bu şekilde olması gerekir;

Biri zip dosyası biri zipten çıkardığımız klasör..  Bu şekilde sizde aynı izlemişseniz,  subdomain.domain.com/moodle  şeklinde yazdığınızda Moodle kurulum ekranı açılacaktır.

 Deneyelim…

Fotoğrafta görüldüğü gibi, alms.halukbekleyen.com/moodle  yazdığımda otomatik olarak install sayfasına yönlendiriyor. Ve burdan sonra yapacaklarımız basit. İlk olarak DİL SEÇİMİ yapalım.

Dil seçimi yaptıktan sonraki adımı da değişiklik yapmadan devam edin. Üçüncü adımda Veritabanı bilgileri isteyecektir. Burada yine varsayılan olarak gelen Geliştirilmiş MySQL seçili olması gerekir. – Moodle bazı veritabanı sunucularını destekler. Hangisini kullanacağınızı bilmiyorsanız sunucu yöneticiyle iletişim kurunuz.-

Bu adımdan sonra gerekli Veritabanı bağlantılı işlemleri için panel ile birlikte eş zamanlı bilgi alışverişi içinde olacağız. 

Veritabanı açılması ve bağlantı ayarları yapılması

İlk olarak…

Panelimize dönüp Database kısmına girip Add Database seçeneğini seçmeliyiz.

Veritabanı ekleme kısmında yazdığınız bilgileri doğruluğunda emin olun çünkü bunları az sonra Moodle kurulumunda kaldığımız en son yere yazacağız. Dilerseniz bu kısmı not alın…

Veritabanı adı, bağlanacağı siteyi, veritabanı kullanıcısının adı, veritabanı şifresi eklendikten sonra moodle kaldığımız yere geçelim bu bilgileri oraya geçirelim.

Bu kısımda tablo öneki silebilirsiniz, ayrıca veritabanı portunu 3306 olarak belirtmeniz gerekir. Tüm bunlardan sonra bir sonraki  adıma geçebiliriz. Gelecek olan sayfayada Lisans Sözleşmesini kabul etmemiz gerektiğini belirtiliyor. Onaylayıp geçelim..

Gelecek adımda ise ilgili görüntüyle karşılaşmamız gerekir.

Bu ekranda yeşil bildirimler, doğru yüklenmiş ve çalışanlar,

sarı bildirimler, kontrol edilmesi gerekenler( çalışamaya engel olmaz)

kırmızı bildirimler, kesinlikle çözülmesi gereken problemi gösterir.

Genel olarak tek bir kırmızı sorun verir, o da veritabanı motoru ile alakalı olur. Diğer oluşabilecek sorunlar için hatanın üstüne tıkladığınız zaman size gerekli yönergeyi verecektir. Tek hatamızı düzeltip sayfanın altında ki Tekrar Yükle’ ye tıklayalım.

 

Hatamız şu şekilde : Yanlış $CFG->dbtype: config.php dosyanızdaki, from ‘mysql’ değerini ‘mariadb’ olarak değiştirmeniz gerekiyor.

Yani kısaca config.php dosyasını bulup ‘msyql’ değerini ‘mariadb’ olarak değiştirmek. config.php bulmak için ise Dosya Yöneticisi’ ne girin >>Moodle klasörünün içinde config.php bulun ve açın.

moodle kurulumu

Burada ki değişimi de halledip kaydettikten sonra Moodle kurulumunda kaldığımız yerde geldiğimizde

Tekrar Yükle diyerek devam edelim.

Bu adımdan Moodle kendi kendini kuracaktır.

Bu adım uzun sürebiliyor hatta bazen hata bile verebiliyor.

Herhangi bir şey yapmanıza gerek yok yalnızca 5-10 dakika bekleyip sayfayı yenilemeniz.

Bunlardan sonra göreceksiniz ki Moodle’ ın admin bilgilerini doldurmanız gerekecek .

Burada zorunlu alanlar kırmızı ile işaretli onları doldurun ve Moodle sisteminizi kullanın.

İncelemek isterseniz: alms.halukbekleyen.com/moodle

Umarım bu aşamaya kadar gelip hatasız bir şekilde LMS sisteminizi oluşturmuşsunuzdur.

Herhangi bir hatada iletişime geçebiliriz.

Eğer Video kaynak ararsanız kendi youtube hesabımda ki videoyu inceleyebilirsiniz.

Birebir aynı işlemleri orada da yaptım. İzlemenizi tavsiye ederim.

VİDEOYA BURAYA TIKLAYARAK ULAŞABİLİRSİNİZ.

HOSTİNG SPONSORU

 

 

Desteklerinden ötürü İLGİHOST‘ a teşekkür ederim